Ny IP Livsmedelsstandard

NY UTGÅVA AV IP LIVSMEDEL

Nu har den nya utgåvan av IP Livsmedel kommit. Den börjar att gälla den 1 januari 2018 och innehåller ändringar bland annat i kraven kring märkning, redlighet, sårbarhetsanalys, spårbarhet och dokumentstyrning.

Den nya standarden består av både ändrade och nya kontrollpunkter. De kontrollpunkter som är helt nya är bland annat följande;

• Krav på att kompetens och någon/några som ansvarar för märkning/redlighet skall finnas på företaget.
• Krav på att man, för att säkerställa redligheten, har god produktionsplanering och särhållning.
• Krav på att man, för att undvika hot, sabotage, fusk och bedrägerier, upprättar en enkel sårbarhetsanalys.
• Krav på utökad (intern) spårbarhet om kund eller myndighet kräver detta.
• Krav på att  kunna visa upp underlag som gör det möjligt att göra kvantitativ spårbarhetskontroll (massbalans) för företag som har särskild märkning/information som rör råvaran, t.ex. ursprungsmärkning av kött. 
• Krav på någon form av dokumentstyrning.
• Krav på förebyggande underhållsarbete, så att företaget i tid ska upptäcka trasig inredning och utrustning.
• Krav på mikrobiologisk och kemisk provtagningplan där det finns särskilda krav och/eller där man identifierat behovet.
• Att den kontrollpunkt som handlar om information/märkning av färdigförpackade livsmedel har anpassats till ny lagstiftning samt att en egen kontrollpunkt för ej färdigförpackade livsmedel har lagts till.

För företag utan fysisk hantering av livsmedel har vissa kontrollpunkter tillkommit för att bl.a. förstärka området märkning/redlighet samt att företaget har kontroll att det förpackningsmaterial som används till produkterna är godkänt.

Är du nyfiken på att höra mer, eller vill du ha hjälp att implementera de nya kraven kontakta mig gärna.

Ulrika Sydmark